170601 RH
JEEP 4WD voor Surgical Eye Centre in Gorkha, Nepal in samenwerking met Lionsclub Gorkha en Eye Care Foundation


De Lions hebben dit goede doel gekozen voor hun opbrengst van de 13e Lions Golfdag vrijdag 8 september 2017

Na vele jaren succesvolle en dankbare (bouw)projecten mede gerealiseerd te hebben, zoals o.a. een oogkliniek in Laos, een oogziekenhuis in Birtamod / MECHI Eye Hospital Nepal met jaarlijks ca. 22.000 hoofdzakelijk staaroperaties, een weeshuis in Benin is door de Lions dit jaar als opbrengst van hun 13e golfdag gekozen als goede doel een jeep voor het Sugical Eye Centre in Gorkha.

Met een 4WD kan het centrum de outreach activiteiten (oogkampen buiten het ziekenhuis) uitvoeren en apparatuur, medisch personeel en oog patiënten vervoeren in dit moeilijk toegankelijke gebied. Daarnaast vormt de jeep een belangrijke bron van inkomsten voor het oogcentrum. Wanneer deze niet in gebruik is kan het ingezet worden als taxi voor het vervoer van personen. Zo wordt met deze investering geld verdiend. Op deze manier wordt het centrum in staat gesteld steeds zelfstandiger te opereren.

Het Gorkha district in Nepal is gelegen in een afgelegen, bergachtig en onderontwikkeld gebied. In mei 2015 is het gebied getroffen door een zware aardbeving.  De Lions hebben toen ook de helpende (financiële) hand toegestoken.

De meeste inwoners wonen in dorpen in het achterland. Deze dorpen zijn door het gebrek aan adequate infrastructuur vaak niet via de weg te bereiken. De ruim 300.000 inwoners van Gorkha hebben hierdoor nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg of onderwijs. Vanuit de bergen moet een zieke vaak letterlijk dagen lopen om de eerste verharde weg naar een gezondheidspost te bereiken.

Door het organiseren van een perfect verzorgde Golfdag, de 13e maal in opeenvolging, halen de Lions via sponsoren, donaties en flight-deelnemers de noodzakelijke geldelijke middelen binnen om hun gekozen goede doel te kunnen bekostigen.

Voor de regionale “WE SERVE” gedachte nodigen de Lions elk jaar op deze dag weer de Bond van Ouderen uit om hun een onvergetelijk uitje te bezorgen rondom de golfbaan. Dit jaar is dit de BvO uit Boxmeer.

Eye Care Foundation:

Stichting Eye Care Foundation helpt onnodige blindheid en slechtziendheid in ontwikkelingslanden voorkomen en genezen. Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met een visuele handicap. 39 miljoen van deze mensen zijn blind, 246 miljoen zijn slechtziend. Maar liefst 90% van de mensen met een visuele handicap woont in een ontwikkelingsland. In ontwikkelingslanden leidt blindheid tot grote economische en sociale problemen. Blinde mensen kunnen doorgaans zelf niet meer werken en zijn afhankelijk van familieleden en vrienden. 80% is te voorkomen of te genezen; bijvoorbeeld door een staaroperatie of een goede bril op sterkte. Zo simpel kan het zijn, maar zonder de hulp van donateurs of een club zoals Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg, is het onmogelijk om dit te bereiken.

HEH: Himalaya Eye Hospital Pokhara, Nepal:
Het Himalaya oogziekenhuis in Pokhara werd in 1993 geopend en wordt ondersteund door Eye Care Foundation. De Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg heeft hier middels immateriële en financiële ondersteuning mede gebracht waar het nu staat. Het Himalaya oogziekenhuis fungeert ook als opleidingsinstituut, waar studenten vanuit verschillende landen stage kunnen lopen.

Oogkampen en onderzoekskampen
Vanuit het ziekenhuis worden er regelmatig oogkampen en onderzoekskampen uitgevoerd. Op centraal gelegen locaties in de afgelegen, bergachtige gebieden worden chirurgische oogkampen uitgevoerd. Tijdens deze kampen worden in korte tijd zoveel mogelijk patiënten geopereerd. Tijdens de onderzoekskampen worden de patiënten onderzocht en zo nodig voor een operatie naar het oogziekenhuis gebracht. De patiënten leggen vaak lange afstanden te voet af om bij het oogkamp aanwezig te kunnen zijn.

Het Surgical Eye Centre in Ghorkha is een satelliet kliniek gelieerd aan het HEH

Nadere info mbt goede doel: PDF
link 13e Lions Golfdag
link video outreach/oogkampen

Login leden